מבוא לכיתות ט'-י"א
בבית-ספר תיכון (כיתות ט' – י"ב) ציור ורישום הופכים לשיעורים נפרדים במערכת השעות, לרוב בתקופות (3, 4 שבועות שיעור כפול בכל יום) אשר מתחלפות עם אמנויות ומלאכות אחרות. כעת הם גם מועברים על ידי מורי המקצוע ולא על ידי מורי הכיתה.
בבית-ספר יסודי פעילות אמנותית הייתה משולבת בנושאים אחרים ובדומה לכך תלמידים אינדיבידואלים היוו יותר חלק משלמות הקהילה הכיתתית, כך שהכישרון האינדיבידואלי היה פחות במרכז. תלמידי התיכון נדרשים כעת לפתח מודעות לתפקידים המשלימים של אמנויות ומלאכות: מחד טיפוח היסוד האסתטי בעבור עצמו כביטוי לרגשות פנימיים, הווה אומר אמנות לשם אמנות כפיתוח כוחות פנימיים ועיבודם; מאידך טרנספורמציה של חומרים לשם ייצור חפצים שימושיים שפוגשים דרישות מציאותיות ומעשיות בעולם. מיזוג שני אספקטים אלה חשוב היות ואמנות מבוססת על מיומנות מעשית בחומרים וטכניקות, וייצור כלים שימושיים ללא שימת-לב ליסוד האמנותי היא פונקציונאלית גרידא. יסוד שלישי במיזוג זה הוא הכשרת התבוננות מדויקת. דבר החשוב במיוחד ליצירת שיפוט מאוזן.
כאשר תכונות נורשות (דמיון ויצירתיות בילדות) מתחילות לדעוך, נפתח מרחב למשהו חדש. שיעורי אמנות צריכים לקחת זאת בחשבון ולעשות בכך שימוש. אם הדבר נעשה, הנערים חשים ברוח של שינוי אשר הם מחפשים בנפשם, ואז שיעורי אמנות מקבלים עבורם משמעות עכשווית, מודרנית וקיומית.
דוגמה אחת לדרך בה אפשר למזג את שלושת היסודות שלעיל היא ברישום הצללה בשחור לבן, שמותנה הן בהתבוננות מדויקת והן בהבנת החוקים השולטים באור וצל. הטכניקות מחייבות בקיאות ויש להן יסוד חזק של מעין מיומנות מלאכה, וגם המדיום עצמו נותן ביטוי מלא לאיכויות הנפשיות של אור וחושך עם מעבריהם האינסופיים.
דוגמה נוספת היא עיצוב וציור כרזות. כאן יכולים התלמידים לערוך ניסויים באופני-ביטוי תוך שימוש בצבע וצורה כמענה לצורך מעשי. הם מכשירים את התחושה לדרך בה דימוי וטקסט עובדים יחד ורוכשים ביטחון בבחירת האמצעים החסכניים ביותר ולכן האפקטיביים ביותר. הם מעצבים ויוצרים כרזות אירועים בחיי בית-הספר (מחזות, פסטיבלי קיץ, ירידים וכדומה). אפשר ללמוד וליישם טכניקות רבות, דוגמת קולאז', הדפסה עם סטנסיל, מונוטייפ, חריטת תבליטי לינוליאום צבעוניים, ליטוגרפיית אופסט, מסכי משי וכן הלאה, תלוי במקורות של תחום האמנות. גם לגראפיקת מחשב יש תפקיד, אך חשוב לגלות את המדיום רק לאחר יישום טכניקות ידניות.
להלן מספר אפשרויות לתכנים מכיתה ט' ואילך. אלו כמובן הצעות בלבד, חשוב העיקרון וההתנסות האמנותית עצמה. משעה שהתלמידים קיבלו הנחיות בסיסיות בטכניקות השונות בכיתות ט'-י' ולמדו ליישם באורח אמנותי, הם יכולים ליישם כישורים אלה בעבודת פרויקט במהלך התיכון.
רישום הצללה בשחור ולבן (כיתות ט'/י')
נקודות מבט ונושאים כלליים:
המטרה העיקרית היא הכשרת התפיסה לצורות אמנותיות וטבעיות על ידי הבאת פעילות רצון לתפיסה החושית ופיתוח תחושה לאפשרויות האמנותיות הגלומות באור וחושך.
על התלמידים ליישם את הטכניקות ואת הניסיון האמנותי באורח עצמאי בתהליכים אמנותיים. הם נדרשים לערוך באופן עצמאי סקיצה ראשונית, סקיצה ותרשים סופי כתהליך.
הצעות תוכן:
- לימוד תרגילי יסוד מופשטים על אפשרויות הביטוי של אור וחושך
- יצירת משטח מאוזן בכל התרגילים
- כיווני תנועה (כגון עולה/יורד), תנועה ותנועה-נגדית (כגון קורן החוצה/דוחף פנימה)
- היכן לשים דגש בחלוקת המרכיבים על המשטח
- דרכים שונות לעיצוב משטחים, עם במעברים מתמשכים ורכים של אור לעבר אפור כהה, ועם בגבולות ברורים ונקיים על ידי קצוות (ללא קווי מתאר); התוצאה תהיה ספקטרום עשיר של אור, אפורים כסופים דרך מצבי ביניים רבים ועד אפור כהה; רשת, הצללה אלכסונית וכדומה
- על התלמידים לזהות טכניקות הצללה שונות ביצירה הגראפית של מאסטרים (כגון דירר, רמברנדט או בלייק), כך שיוכלו לעשות בהן שימוש עצמי מאוחר יותר
אפשרויות לתכנים:
- תרגילים ללימוד צורות יסוד: ספרה, קובייה, פירמידה, גליל, פאון, פנטגון, תריסריון וכדומה
- אלמנטים של משטחים ישרים ועקומים נלמדים ונרשמים באור וחושך
- רישום צללים של גופים
- שילוב חופשי של גופים שונים עבור עיצוב קומפוזיציות
- צורות אורגניות ודמויות קובייה, אפקטים שונים של אור באווירות נוף
- רישום טבע בזמן סיורים. ביצוע סקיצות בקומפוזיציות חופשיות
- תיאור חלל פנימי פשוט עם מקור אור וצללים בהתאם
- בניית רישום מאלמנטים קטנים תוך שימוש בטכניקת הצללה שמאפשרת התבוננות בתהליך התפתחות איטי; בניית רישום של משטחים מגובבים זה על זה תוך שימוש בצד הרחב של הגיר. שימוש בגיר שחור או בפחם
- עיצוב כרזות
הדפס (כיתות ט'/י', אך על פי רוב ב-י')
נקודות מבט ונושאים כלליים:
- שימוש במגוון אמצעים ללימוד הדפס על נייר או חומרי גלם כגון תבליט לינוליאום, הדפס עץ, הדפסה מגלופת עץ, חריטה, גלופת נחושת
- לימוד המתחים הגדולים שבין שחור ולבן בהדפס
- התנסות באפשרויות שמציעה טכניקה זו לביטוי רגשי
- מגבלות היישום של הדפס (למשל באילוסטרציות)
הצעות תוכן:
- תרגילים בהכנת תבליטי לינוליאום: קשר בין התמונה המתוכננת ואופן השימוש באמצעים (בחומר וגם בריתמוס, ניגודיות, פרופורציה)
- תפקיד הרישום ביד, למשל כסקיצה ראשונית, סקיצה, שרטוט, או כאמצעים של ביטוי אמנותי עצמאי
- אספקטים סגנוניים ומאסטרים חשובים שיצרו בהם (דוגמאות מתקופות שונות)
- מקור והתפתחות של הדפס גראפי כאמצעי לשעתוק וכמדיום אמנותי
- שימוש בכלים, טכניקות וחומרים של המדיה בה פועלים
- תרגילים בתחריט: מסקיצה להדפס נוף מוגמר, מתחילים באווירה ומתקדמים לנוף פיגורטיבי
- חריטת גלופות נחושת, שימוש במחט חריטה ומכבש חריטה
- עבודה עם דיו חריטה
- שימוש בגראפיקת מחשב לתכלית סְדַר בהקשר למטרות כגון הפקת תכניות תיאטרון, ביטאוני סטודנטים, הצגת עבודת פרויקט
- עיצוב כרזות
[1] Kandinsky, V., Der Blaue Reiter, Munich, 1979.
דיון
יש ל התחבר למערכת כדי לצפות ולהשתתף בדיון