דגשים רעיוניים ומעשיים על עבודת הדיבור בביה"ס היסודי
אחד הביטויים המשמעותיים של האני, מרכז ישותו המתפתח של האדם, הוא הדיבור. הדיבור אינו רק אמצעי ליצירת תקשורת או לביטוי רגשי, איכויות שיכולים לזהות גם בבעלי חיים, אלא הנו, לא פחות, יכולת בעלת כוח יוצר, וככזה הוא מעצב ומחנך במובן העמוק ביותר. שפת האם שלנו כדוגמא מעצבת אותנו מהגיל הצעיר ביותר בכיוון מסוים השייך לעם, למסורת, למשפחה ולאנשים הסובבים אותנו ואורח דיבורם. אנשי חינוך: מטפלת, גננת ומורה גם הם משפיעים במובנים עמוקים ונסתרים באמצעות אופן דיבורם, אוצר המילים בהם הם עושים שימוש, מבנה המשפטים ועוד על כל ילדה וילד.
מתוך הכרה זו, של השפעת הדיבור והפוטנציאל הטמון בו לחינוך הילד, ניצבת עבודת הדיבור במקום מרכזי בתהליכי הלימוד וההתנסות בבתי הספר ולדורף . אופני העבודה בכיתות השונות עם אמנות הדיבור יכולה להעמיק ולחזק את הכוח החי והמחנך שטמון בשפה האנושית. אמנות עיצוב הדיבור מהווה חלק חשוב גם בהכשרתו של המורה להוראה בבתי ספר ולדורף. אלא שהכשרה זו כשלעצמה יכולה לתת רק נקודת פתיחה להתמודד עם השאלות שעולות בעבודה המעשית בכיתה, ושאלות אלו הן רבות ומגוונות, הן מבחינת החומרים המתאימים לגילים השונים ובאופן הגשתם והן בתרגילי הדיבור ושימושם הנכון.
מעבר לכל הדגשים על עבודת הדיבור של התלמידים עצמם עומדת עבודת הדיבור של המורה, על עצמו, כבסיס לכל תהליך של שינוי או יצירה בכיתה. השפעתה של העבודה האישית של המורה על תהליכים הנעשים בכיתה, וזה נכון בכול תחום, היא עצומה וממשית. יחד עם פיתוח כושרי ההקשבה והביטוי של המורה מתחיל להתפתח, דרך העבודה העצמית בדיבור, מרחב חי בנפשו של המורה אשר מהדהד לתוך המרחב בכיתה. אותו מרחב חי ומתפתח הוא לב ליבו של החינוך. דגשים לגבי עבודת הדיבור של המורה על עצמו יינתנו בהרחבה במאמר נפרד.
חשוב לציין כי יש להפריד בצורה ברורה בין הדיבור היום-יומי וה"רגיל" לבין הדיבור האמנותי. כל הדגשים כאן ובהמשך מכוונים אך ורק לדיבור האמנותי, בו אנו עושים שימוש כאשר אנו מספרים סיפור , מדברים שיר או דקלום וכיו"ב. הדיבור ה"רגיל" הוא אינו מעניינינו כעת, הוא צריך למלא את תפקידו – המתאר והמסביר ורק בעקיפין לקבל השראה מהדיבור האמנותי. חשוב לעשות את ההבחנה הברורה הזאת גם בכיתה מול התלמידים.
ניתן לשייך את תהליך עבודת הדיבור בכיתות השונות לשני תחומי לימוד נפרדים, האחד, כחלק מלימודי השפה יחד עם שיעורי הלשון והספרות; והשני, כחלק מלימודי האומנויות יחד עם המוזיקה והאוריתמיה. הדגשים שיינתנו כאן יהיו קשורים יותר לדרך בה ניתן להפוך את הדיבור לאמנותי יותר ומותאם לגיל ולכיתה, לצד שאר האומנויות, ובכך לחזק את כוחו המעצב והיוצר.
חשוב מאוד לזכור שכל מה שיינתן כאן מכוון במטרה להפוך את תחום הדיבור לקרוב יותר וליצירתי יותר בעבור המורה. אנו מנסים לפתוח תמונות מקובעות ולתת אפשרות לגעת, באופן רעיוני, במהות עבודת הדיבור בבית ספר ולדורף בכדי לעורר את מעיין היצירה במורה עצמו. הניסיון לתאר את הפעילות הפנימית הנדרשת בעבודת הדיבור דורש תרגול יום יומי של המורה על הרגלי הדיבור שלו עצמו. לשם כך רצוי להקדיש זמן בישיבות המורים לפעילות אמנותית בדיבור וכמו כן לעבוד באופן אישי או קבוצתי בליווי מורה לדיבור.
דיון
יש ל התחבר למערכת כדי לצפות ולהשתתף בדיון